Широколистните гори преобладават в северното полукълбо на планетата, но се срещат и в районите на южното полукълбо. Много често те съжителстват със зоната на смесените гори и имат много общо с нея. Какви са характеристиките на флората и фауната на смесени и широколистни гори? Ще говорим за основните им характеристики в статията.

География на природните територии

Широколистни или летни зелени гори се различават от другите дървесни съобщества през есента на листата. Една от разновидностите им са широколистни гори. Те се характеризират с относително голям размер на листата, поради което са получили името си. Тези гори обичат светлината и топлината, но се считат за толерантни към сянка. Те растат във влажни зони на умерения пояс с мек климат и равномерно разпределение на валежите през всички сезони.

Тези гори са разпространени в цяла Европа, с изключение на Средиземноморието и Скандинавия, които растат в Западна и Централна Украйна и малко в западната част на Русия. Там те са представени главно от буки, дъбове, малко по-рядко - кленове, ясен, габър, липи и брястове. Подрастът е леска, черешова череша, дива ябълка, зърнастец. В Източна Азия широколистните гори са много по-богати, отколкото в Европа. Те растат много видове треви, храсти, папрати и лиани.

В североизточните щати на Съединените щати и в южната част на Канада често се срещат дъбово-кестенови гори, дървета от хикори, дъбове, клени и лалета. дървета, платани, ядки. В южното полукълбо преобладават вечнозелените видове, а широколистните гори са изключително оскъдни. Те са разпространени главно в Чили и островите Нова Зеландия.

Всъщност смесените гори са преходни между широколистни и иглолистни, поради което съдържат признаци на двете зони. Те издържат на по-студени условия, разположени в райони с прохладни дълги зими и топли лета. Разпространени са в северната част на Европа, на юг от Скандинавския полуостров, в Далечния изток и в равнините на Сибир, в района на Големите езера и Калифорния в САЩ, в Южна Америка и Нова Зеландия.

В рамките на един регион растенията и животните от широколистни гори имат много общо с представителите на смесените общности. Зоните често граничат помежду си и имат подобен видов състав. Например, в смесената зона на Европа растат едни и същи дъбове, букове и кленове, но заедно с тях съществуват бор, смърч, ела и други иглолистни дървета.

Дивата природа на широколистните гори

Поради наличието на не само дървета, но и храсти, треви, мъхове, както и слой падаща листа, в горите на умерената зона, дългите разстояния са добре изразени. Така те създават условия за обитаване на най-разнообразните форми на живот.

Високият пластов слой и горните почвени слоеве са дом на огромен брой безгръбначни: еленски бръмбари, мряна, земните червеи гъсеници, ларви на насекоми, кърлежи, паяци. Птиците гнездят в корони и колони на дървета, живи катерици, рисове, диви котки и различни насекоми. Най-населени са земните парагади. Тук животни от смесени и широколистни гори са представени от копитни животни, големи и средни хищници, различни птици, земноводни и влечуги.

В Северна Америка са обитатели като диви пуйки, сиви и черни катерици, барибални мечки, девствени елени, канадски бобри, американски дроздове, червени лъвци, червени очи, вихри, мармоти, девствени опосуми. Животните от широколистните гори на Русия и Европа са благороден елен, кафяви мечки, лисици, хермелини, язовци, миещи кучета, лосове, зайци, вълци. Pumas, Pudu, чилийски котки живеят в Южна Америка. В Азия и Далечния изток типичните животни от зоната на широколистните гори са росомахи, сърни, енотовидни кучета, благороден елен, манджурски зайци, горили и харзи. Червената книга на амурските тигри и Далекоизточни леопарди.

Кафява мечка

Опасният хищник, кафявата мечка, обитава Северна Америка, Централна и Източна Европа, Източна Азия и Сибир. Това е най-голямото животно от широколистни гори. Средното му тегло е 300-400 килограма, а дължината на тялото е от 1,2 до 2 метра. Видът се състои от няколко географски раси, които се различават по цвят и размер. Сибирският и европейският подвид са широко разпространени в умерените гори.

кафява мечка

Зърнена бон

Жълтата риба, или златката, живее главно в Европа. Тя има дълъг и дебел кожа тъмно кафяв цвят. На гърдите на животното има светло жълто петно, с което е лесно да се разграничи от другите белка. Животното перфектно се изкачва по дърветата, скача с дължина до 4 метра и лесно запазва равновесието си. Горските корени живеят в кухини или изоставени гнезда на големи птици, прекарвайки по-голямата част от живота си на дървета.

Зърна

скункс

В нашите широколистни гори не се открива животинското скункс, но за Северна Америка това е типично. Живее в дупки, които се копае с дълги нокти и мощни лапи. Skunk се изкачва по дърветата перфектно, но не живее върху тях. Той има добър слух и обоняние, но визията му, както и хищникът, е слаба. Той вижда животното не повече от 3-4 метра.

Трудно е да го объркаш с някого, защото външният му вид и навиците му са незабравими. Скунът е боядисан в черно с две широки бели ивици от главата до върха на опашката. С оцветяването си той дори не се опитва да се прикрие в гората, а напротив, предупреждава, че не трябва да се приближава. Ако врагът се приближи прекалено близо до него, то животното му пръска ароматна тайна с аромата на развалени яйца.

раиран скин

Амур Горал

Горал - представител на планинските гори на Източна Азия и Далечния Изток. Живее на Корейския полуостров, в Приморски и Хабаровски територии на Русия, както и в североизточните райони на Китай.

Това животно от широколистни гори прилича на коза, покрита с дебела топла кожа. Той има сиво-кафяв цвят с тъмна надлъжна ивица на гърба и бяло петно ​​на врата. Главата му е украсена с две малки извити задни рога. Горалите живеят в малки групи или поотделно. Те не са бойци, а в случай на опасност започват да съскат и се опитват да се изкачат по-високо в планините.

Амур Горал

Чилийска котка

Друго екзотично животно от широколистни гори е чилийската котка или кодов код. Животното живее на територията на Чили и Аржентина и е ендемично за Южна Америка. Той е най-малкият представител на диви котки в цялото Западно полукълбо.

Кодовете също обитават смесени и иглолистни гори обитавана предимно на надморска височина от 2000-2500 метра. Те са малко по-големи от обикновените домашни котки. Телесното тегло на кода обикновено е по-малко от 3 килограма, а дължината - 80 сантиметра. Чилийските котки имат големи и кръгли очи, закръглени уши и голяма опашка, чиято дължина е почти половината от дължината на тялото. Целият торс на кода е оцветен кафяв с тъмни петна по гърба, страни и лапи. Има тъмни ивици по главата и опашката.

чилийска котка

бобър

Има само двама съвременни представители на бобрите - канадски и обикновени, или речни. Първата обитава по-голямата част от Северна Америка, втората - Европа и Централна Азия. И двата вида се срещат в широколистни гори и са сред най-големите гризачи на планетата.

Бобърът е мощен приземен животно, чиято дължина на тялото може да достигне 1,3 метра. Има къси лапи с плувни мембрани между пръстите, дълга опашка с форма на гребло, покрита с рогови щитове като люспи. Цялата му структура казва, че прекарва много време във водата. Той плува и се гмурка перфектно, задържайки дъха си за 10-15 минути.

Речен бобър

Основната характеристика на тези животни са силни зъби, които могат да гризат дърво за една нощ. С помощта на такъв инструмент бобрите изграждат жилища от палуби и клони. Къщата им се намира точно на водата и се състои от хижа и язовир около него. Изграждането на бобър може да достигне до няколкостотин метра.

лисица

Общата лисица е най-обичайният жител на умерената зона. Разпространява се в цяла Европа, в повечето части на Северна Америка и Азия. Животното живее дори в северните покрайнини на Африка. Обитава в тундрата, пустинята и полу-пустинята и, разбира се, широколистни и смесени гори.

червена лисица

Лисицата е хищник, но може да яде и растителна храна. Ловува дребни бозайници, гризачи, птици, змии, яде яйца и млади животни. Лисиците, живеещи близо до големи реки, често ловят риба. Така животните, живеещи в Канада и в североизточната част на Евразия, напълно преминават към диетата от сьомга по време на размножителния сезон.

Лисиците живеят в дупки, които се копаят, или се заселват в изоставени жилища на други обитатели на гората. Те принадлежат към семейството на кучетата и имат много навици, характерни за техните „братя”.