В Гренландия, Исландия и полярните региони на Евразия, както и в Северна Америка, има много красива птица - полярната или бялата сова, която местните хора наричат ​​"гъши овчар". Каква беше причината да я наричате така? Как се храни и ловува? Нека погледнем по-отблизо една от най-големите сови, живеещи у нас. Бухал черно и бяло

Биологична характеристика

Полярна сова (Nyctea scandiaca, или Bubo scandiacus) принадлежи към класа птици, ред бухали, семейство бухал, род Filina.

Бяла сова: описание

Това е голяма, великолепно пернат птица с бял цвят с тъмни петна и петънца, чийто брой и размер са индивидуални за всеки индивид. Мъжките обикновено са много по-леки от женските и понякога са чисто бели, без маркировки. Ако полярната сова е черно-бяла, това определено е женска. Този цвят перфектно ги маскира през пролетта, когато се слагат яйца и се излюпват пилета. Женските от този вид са най-големите мъжки. Дължината на тялото на тези птици варира от 55 до 65 cm, а размахът на крилата е повече от един и половина метра. Полярната сова тежи 800 - 3000 г. Дебело оперение покрива изцяло тялото, клюна и лапите, като надеждно предпазва птицата от замръзване. Бяла сова

Бялата сова, за разлика от други представители на собствения си вид, например кокосовата сова, има мек диск на лицето. На страничните повърхности на главата на възрастните има “уши”, образувани от дузина по-твърди пера от всички останали. Острият черен клюн на тази птица се огъва надолу и е заобиколен почти от върха с пера, наподобяващи четина. Ирис на окото Този пернат хищник е светъл или по-приглушен златисто-жълт цвят, по-рядко срещани птици със зелено-жълт цвят.

област

Както бе споменато по-горе, снежната бухал предпочита да живее в тундрата на Евразия и Северна Америка, а също и на островите в Берингово море за Свалбард и Земята на Франц Йозеф. Този вид сови е овладял повечето арктически територии, дори най-отдалечените и опасни кътчета на тази сурова земя. В сурови зими или когато има недостиг на храна, той може да лети до по-южните райони и да живее в условия на горска тундра и ниска гора. Бяла сова в тундрата

Какво яде?

Белият бухал е хищник, който ловува различни гризачи, но преди всичко леминги. Също така ловуват по-малки птици - патици, яребици и гъски - както и малки хищници, например хермелин или арктическа лисица. Роб ловна капан, яде риба или "яде" мърша може бял бухал. Описанието на храната на този пернат полярен хищник ще бъде непълно, ако не кажете как той яде. Така че, тази птица просто поглъща малка плячка, но такъв „трън“, като таралеж, смачква с клюна си. По-голямата плячка, например заек, е разкъсана на парчета с черните си остри нокти. Описание на бялата сова

Бялата сова никога не ловува в близост до гнездото и активно защитава своята територия. Ето защо много птици, като гъски и гъски, се опитват да се настанят по-близо до нея, използвайки този хищник, за да предпазят от бездомни кучета и лисици, както и от нападението на други птици. След като забелязаха тази особеност, някои северни народи започнаха да наричат ​​полярната бухал „гъшият овчар”.

Ловни характеристики

За разлика от други сови, полярната сова ловува сутрин и дори следобед. Тя търси плячката си, урежда се на някаква възвишение или обикаля ловната си територия. Тя може да види плячката си за сто метра, след което излита доста трудно, но се втурва към земята със светкавична скорост и атаки, хващайки го отгоре. Ако е малък гризач, снежната сова просто я поглъща цяла, заедно със зъбите, косата и всичко останало, а в случай на по-голяма плячка, като арктическа лисица, хващайки трупа с нокти, птицата се издига в небето и оттам хвърля жертвата на земята. След това се приземява и сълзи на парчета.

Спаринг игри

С настъпването на пролетта, полярният бухал заема територията, на която се радва и уведомява за това целия квартал със силни викове. Ако има друг мъж, който иска да получи този заговор, домакинът без втора мисъл започва въздушната битка и се бие до последния. За да привлече вниманието на жената към неговия човек, той се настанява на малък тропа или хълм и подрежда състезания по него, като същевременно прави доста мелодични звуци. Когато бъдещият партньор се появи, мъжът изстрелва по текущия полет: размахва крилата си, след което ги спуска рязко, така че те образуват обърната буква V. Ако жената приеме ухажване, тя също се присъединява към защитата на сюжета. Бели бухалки интересни факти

репродукция

Белите бухали предпочитат места за гнездене, сухи склонове, различни бунища и хълмове. Интересни факти, които учените са открили, наблюдавайки тези птици: те не строят гнезда, а просто копаят една малка дупка в земята, където лежат яйца. Количеството им зависи от наличността и достатъчността на храната в тундрата. С изобилие от плячка, полярните сови могат да положат по 10-13, а в гладни времена могат да се открият само 3-4 бели яйца. Женската слага яйца с двудневна почивка и се инкубира за около месец. През цялото това време мъжът я защитава и я носи, а след това и храната на пилетата. Някъде на възраст 50-57 дни, бухалът ще бъде на крилото и ще напусне родителското гнездо.

Особености на полярната сова

Ние разглеждахме всички основни аспекти от живота на такава птица, като снежна бухал. Интересни факти за нея:

1. Този полярен хищник не може да яде нищо до 40 дни, като използва подкожни мастни резерви. През това време мастният слой се намалява с два сантиметра. За да се пести енергия и енергия, по време на принудително „гладуване” птицата практически не лети и седи на едно място.

2. Бялата сова, както и други представители на този вид, може да обърне главата си на 270 0 . Това е възможно благодарение на уникалната структура на шията на тези птици, състояща се от 14 шийни прешлени.

3. Очите на бухалите могат само да гледат напред, да се движат като човешки същества, не могат. Освен това тази птица изобщо не вижда нищо и възприема реалността в черно и бяло, цветовете на бухала не се различават. Техният ученик се разширява и стеснява не само когато светлината се променя, но и по време на дишането.